Syöminen

Minä ja ruoka, siinäpä se. Meidän jojoilijoiden ikuisuuskysymys; mikä on suhteemme ruokaan, syömiseen? Miksi joillekin kertyy ylipainoa ja joillekin ei? Ja mikä ihme siinä on, että usein me liikakiloja kantavat kyllä tiedämme, miten pitäisi syödä, mutta emme vain silti pysty siihen? Missä mättää? Siinäkö, että ehkä vain yksinkertaisesti pidämme liikaa hyvästä ruoasta? Olisi aika helppoa ajatella noin ja niin minäkin ajattelin viime vuoteen saakka. " Minä nyt vain olen tällainen nautiskelija ja rakastan hyvää ruokaa.." Ainakin omalta kohdalta voin todeta, että suhteeni syömiseen on ollut niin kauan kuin muistan, aikuisiällä erityisesti, vääristynyt. Totta kai ruoasta saa nauttia ja se saa tuoda mielihyvää, eli olla muutakin kuin vain kehon polttoainetta, mutta silloin mennään lujaa väärälle polulle, jos siitä haetaan tiuhaan lohtua, mielihyvää, korviketta. Viime vuonna aloin miettimään, miksi syön liikaa ja vääränlaista ruokaa. Kyllähän hoikat tuttavani/ystävänikin syövät välillä herkkuja, käyvät ravintoloissa jne. Tulin seuraaviin johtopäätöksiin omalla kohdalla siitä, mikä oli minulla pielessä:

- söin liikaa hiilihydraatteja, ja nimenomaan niitä huonoja sellaisia.
- söin liikaa sokerisia ruokia ja olin siten sokeri/hiilarikoukussa, elimistöni suorastaan vaati jotain sokeri/vahvasti hiilaripitoista, vaikka usein sellaisen jälkeen tulikin huono/väsynyt/pöhöttynyt olo. Kierre oli valmis ja tuntui loputtomalta, vaikealta katkaista.
- olin vuosia totuttanut makuaistini ensisijaisesti suolaisen ja makean makuihin. Sen sijaan että olisin maistellut ruoassa sen ainesosien makuja, kaipasin herkästi lisää esimerkiksi suolaa. Suolaisen ja makean maistamisen tunne yhdistyi voimakkaasti syödessä mielihyvään. 
- söin onnettoman vähän kasviksia, hedelmiä/marjoja sekä kunnolla kuitua sisältäviä ainesosia.
- join aivan liian vähän vettä päivässä.
- ateriointirytmini oli väärä, panttasin pitkälle päivään vähällä syömisellä ja sitten söinkin pitkin päivää ja iltaa kun aamupäivä oli mennyt niin vähin syömisin. 
- söin usein enempiä ajattelematta kun vähänkin teki mieli ja usein huvikseenkin. Esimerkiksi elokuvan katsominenhan ei nyt vain onnistu ilman herkkuja, olipa nälkä tai ei. 
- hain hyvästä ruoasta/herkuista mielihyvän tunnetta, joka kesti tosin vain hetken. 

Aika moni asia päin prinkkalaa, vai mitä? Tämä onkin nyt ollut se isoin muutos kaikkiin niihin aikaisempiin "kokeiluihini" painonpudotuksessa, eli lähteä työstämään kovasti noita asioita, miksi olen päässyt ylipainoiseksi. Ennen ajattelin niin lyhytnäköisesti, että ongelma ratkeaa sillä, että syön vähemmän ja terveellisempää ruokaa, mutta se ei näköjään riittänytkään. Toki niin lähti helposti vaikka se 4-5 kiloakin aluksi kuukaudessa, mutta puolen vuoden päästä hupsheijaa taas olin takaisin lähtätilanteessa tajuamatta edes itse, että miksi. Voin sanoa, että muutos tapahtui viime syksynä, kun päätin tosiaan lähteä paneutumaan oikeasti pääkopassani siihen, että miksi suhteeni ruokaan on vääristynyt ja miten voin sitä muuttaa. PT:ltäni olen saanut tässäkin asiassa tukea eli ollaan yhdessä katsottu minulle sopivaa kalorimäärää, ruoanlaatua jne. En kuitenkaan edelleenkään laske päivittäin kaloreja tai muutenkaan tuijota niitä orjallisesti. En vedä mitään tiukkaa ruokavaliota, vaan koitan syödä päivittäin noin 1800 kcal:n verran koostamalla ruoan tiettyjen oppien mukaisesti. Kerron omassa postauksessa noista tarkemmin. Kaloreita lasken lähinnä silloin, kun syön jotain "uutta", mutta yritän syödä suht samalla tavalla, sillä silloin ei tarvitse miettiä syömisen suhteen muuta kuin että muistan syödä riittävästi/riittävän usein. Edelleenkään en elä täysin herkuttomasti ja jokainen päivä on tavallaan yhä opettelua ja taistelua sen eteen, että opin uuden suhteen syömiseen. Olen kuitenkin noiden asioiden suhteen jo hyvällä mallilla, vaikka matkaa toki edelleen on siihen, että ne sujuvat automaattisesti. Laitan tähän loppuun kuitenkin yhden esimerkkipäiväni ruokavalion. Sen oheen kuuluu noin parisen litraa myös vettä.

AAMIAINEN
  • 150g Raejuusto, rasvaton
  • 50 g Neljän viljan hiutale
  • 2 dl Maito, rasvaton
  • 150 g Mustikka
LOUNAS
  • 150g Broilerin fileesuikaleet, hunajamarinoitu
  • 300g Paprika, punainen/keltainen/vihreä-mix
  • 1rkl Salaattikastike, Tumma Balsamico
  • 1dl Raejuusto, arkirae, valio
  • 1rkl Oliiviöljy
VÄLIPALAT
       aamupäivällä:  40 g Ateriankorvikejauhe, fast dietmix-mansikka
       iltapäivällä: 0.50 prk Rahka, maustamaton
       1 banaani
       2 dl mehukeittoa, Valion vähäkalorinen persikka-vadelma      

PÄIVÄLLINEN
  • 1.00 prk Tonnikala, säilyke, vedessä
  • 0.50 dl Raejuusto, rasvaton, hyla, valio
  • 1 lasi (2 dl) Maito, rasvaton
  • 50g Riisi, keitetty, tumma, keitinvedessä suolaa
  • 200g Porkkana, keitetty, ei suolaa
  • 100g Kukkakaali keitinvedessä suolaa
  • 1rkl Salaattikastike, Tumma Balsamico
ILTAPALA
  • 1dl Jogurtti, rasvaton, maustamaton, asidofilus&bifidus, a+, valio
  • 1dl Mehukeitto, mansikka-raparperi, Valio
  • 1 kpl Banaani
  • 1dl Mansikka
  • 1rkl Leseseos, kolmen viljan, kuidukas, myllyn paras 
  • pieni kourallinen saksanpähkinöitä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti